Ameliyat sonrası yeterli ve dengeli beslenme ile doku iyileşmesi, kontrollü kilo kaybı, yağsız dokuyu korumak, erken doygunluk sağlamak ve oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesini sağlamak amaçlanır. Bu süreçte 5 aşamadan oluşan, doktor ve diyetisyen takibinde kademeli artış gösteren diyet yöntemi uygulanır.
1. Aşama: Berrak Sıvı (Clear) Diyet
Operasyon sonrası ilk 24-48 saatlik süreçte gastrointestinal yolda herhangi bir sindirim süreci gerektirmeyen ve barsak hareketlerinin başlamasını sağlayan besinler tercih edilir. Berrak sıvı diyeti sıvı ve elektrolit gereksinimini sınırlı enerji ile karşılar. Hasta bir saat başına 30-60 ml besin tüketmelidir. Bu diyette tüketilebilir besinler kafeinsiz, şekersiz, kolarisiz sıvılar, su, et suyu, berrak çorbalardan oluşur.
2. Aşama: Tam Sıvı Diyet
Bu diyet operasyon sonrası 3. gün başlar ve hastanın durumu göz önünde bulundurularak 10-14 gün arası sürer. Hastanın bu diyette günlük 500-600 kkal enerji alması ve diyetin 60-80 g protein içermesi önerilir. Bu diyet berrak sıvıları, süt ve süt ürünlerini, protein karışımlarını içerir. Örneğin yağsız/ az yağlı süt, taneciksiz çorbalar, kıvamlı meyve suları (portakal, kayısı, şeftali suyu vb.), ayran, protein tozu desteği kullanılabilir.
3. Aşama: Püre Diyeti
Bu diyet blender edilmiş püre yiyeceklerden oluşur. Sıvı diyet sonrasında 10-14 gün uygulanır. Besin ögesi gereksinimini karşılamak için düşük yağlı, yüksek proteinli besinler diyete eklenir. Sıvı diyete ek olarak örnek protein olan yumurta başta olmak üzere kırmızı et, tavuk, balık, yumuşak az yağlı peynirler püre haline getirilerek tüketilebilir.
4. Aşama: Yumuşak Diyet
Bu diyet az çiğneme gerektiren, iyi pişirilerek yumuşak kıvama getirilmiş besinleri kapsar. Püre diyetine ek olarak düşük karbonhidratlı tahıllar, makarna, yulaf ezmesi, pirinç pilavı, taze pişmiş sebzeler, kabuğu soyulmuş az şekerli meyveler bu diyete eklenebilir. Bu evrede berrak sıvı alımı arttırılmalıdır.
5. Evre: Katı Diyet
Bu diyet operasyon sonrası 8. haftadan itibaren başlayan düzenli diyet aşamasıdır. Hastalar enerji gereksinimlerini günde 3 öğün, 1-1.5 su bardağı ölçüsünde besinlerle karşılayabilirler. Öğünlerde yüksek kaliteli protein kaynakları tercih edilerek, katı- sıvı ayrımına dikkat edilmelidir. Gastrointestinal yolda gaz ve distansiyon şikayetlerine neden olmayacak, doymuş yağ ve basit şeker içermeyen, her türlü besin grubunu kapsayan dengeli ve yeterli bir beslenme biçimine geçilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tüketilmemesi Gereken Besinler
- Tüm tatlılar (kek, pasta, kurabiye)
- Kızarmış besinler
- Şeker/ şekerli ürünler
- Asitli içecekler
- Alkollü içecekler
- Yağlı soslar
- Dondurma, milkshake gibi çok soğuk ürünler
- Hamur işleri
- Sakızlar
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Besinler küçük lokmalarla, yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmeli.
- Doygunluk hissi veya karında baskı hissedildiği zaman yeme içme durdurulmalı.
- Düzenli fiziksel aktivite yapılmalı.
- Yeterli miktarda protein alınmasına dikkat edilmeli.
- Besin gruplarının yeterli ve dengeli şekilde tüketimine dikkat edilmeli.
- Sıvı alımına dikkat edilmeli. (1500-2000ml/gün)
Eğer sizlerde tüp mide ameliyatı hakkında bilgi almak, bu operasyon ile zayıflamak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.