Genç veya yaşlı fark etmeksizin insanların yaygın yaşadığı hastalıklar arasında obezite vardır. Vücudun aşırı yağa sahip olması ve dolayısıyla kilo problemlerini beraberinde getiren obezite zamanında tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Bu hastalığın tedavi edilmesi için uzmanlar tarafından farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu yöntemler arasında gastrik bypass cerrahisi vardır. Bu yöntem son yıllarda popüler hale gelmiştir ve pek çok sağlık kuruluşunda uygulanır. İnsanların obeziteden kurtulması için uygulanan bu yöntem hakkında bilinmesi gerekenler şunlardır;
Midenin küçültülmesi ve ince bağırsağın bypass yapılarak besin emiliminin daha az olmasını sağlayan uygulamaya gastrik bypass denir. Bu uygulama aynı zamanda gastric bypass ve mide bypass isimleriyle anılır.
Gastric bypass işleminde midenin %10 bölümü haricinde kalan kısmı devre dışı bırakılarak küçük mide oluşması sağlanır. Ardından besinlerin emiliminde görevli olan ince bağırsak bypass edilir. Bu iki ayrı işlemin yapılması sayesinde mideye ve bağırsağa ulaşacak besin oranının azaltılması hedeflenir.
Cerrahi operasyon olarak uygulanan gastric bypass mideye alınacak besin miktarının azalmasını sağlar. Mide boyutu küçültüldüğü için kişiler daha kısa sürede kendilerini tok hissederler. Bu da fazla besin alımı kaynaklı kiloların önüne geçer.
Gastric bypass ile ince bağırsakta da küçülme sağlandığından emilecek besin miktarında azalma olur. İnce bağırsak yeni oluşturulan mideye bağlandığı için daha az besin emilir. Emilmeyen besinler direkt sindirim sistemine giderek dışarıya atıldığından da kilo alma durumu yaşanmaz. Bu da ileriye dönük obezite sorunlarının oluşmasını engeller.
Mide bypassı kilo vermeyi sağlarken aynı zamanda kilo kaynaklı ortaya çıkan kolesterol ve şeker hastalıklarını da ortadan kaldırır. Böylelikle insanların daha sağlıklı ömür sürmeleri mümkün olur.
Gastric bypass isimli tedavi yöntemi yalnızca obezite hastalıkları için kullanılmaz. Bu tedavi aynı zamanda yüksek tansiyon, uyku apnesi ve diyabet hastaları için uygulanır. Özellikle diyabet hastalıklarının tedavisi için cerrahiye ihtiyaç duyuluyorsa gastric bypass uygun bir tedavi yöntemi olur.
Diyabet, uyku apnesi ve tansiyon gibi hastalıklarda mide bypassı uygulanması için kişilerin vücut kitle indekslerinin uygulama için uygun aralıkta olması gerekir. Böylelikle ameliyata karar verilir.
Hastaların gastrik bypass ameliyatı olması yapılan tahlil ve tetkikler sonrasında belirlenir. Ameliyata karar verilmesinin ardından obezite ve metabolik cerrahının çalışma programına bakılarak ameliyat tarihi belirlenir. Cerrah bu ameliyatı laparoskopik yöntemden yararlanarak yapar.
Ameliyatın yapılması için laparoskopi cihazı ile hastanın vücudunda 1 cm büyüklüğünde kesi açılır. Bu kesi aracılığıyla mideye ulaşılır. Midenin büyük ve küçük olmak üzere 2 parçaya ayrılması sağlanır. Bu işlemin yapımı için midenin girişi kapatılır. Midenin ikiye ayrılmasının ardından ince bağırsak için bypass işlemi uygulanır.
İnce bağırsakta gerçekleştirilen bypass köprüleme ismiyle de anılır. Bu işlem sayesinde ince bağırsağın kısaltılması ve yeni oluşturulmuşu olan küçük mideye bağlanması sağlanır. Böylelikle ince bağırsak daha az miktarda besini emer.
Bu işlemle midenin ortalama %90’lık bölümüne ve ince bağırsağın kalan bölümüne besinlerin ulaşması engellenir. Besinler bu bölümlere uğramadan sindirilerek dışarıya atılır.
Midenin küçültülmesi olarak da ifade edilebilen gastric bypass cerrahi bir uygulamadır. Bu nedenle uygulama ameliyathanede yapılır.
Ameliyatın sorunsuz gerçekleşmesi için obezite cerrahı ve ekibi ameliyathane de titiz çalışma yürütür. Ayrıca sterilize edilmiş olan ameliyat malzemelerinden yararlanarak işlemi tamamlar.
Obezite cerrahları gastric bypass operasyonlarında 3 farklı teknik kullanırlar. Cerrahların insanların obeziteden kurtulması için tercih ettiği teknikler şunlardır;
o Proksimal tekniği
o Mini gastric bypass tekniği
o Distal tekniği
Bu teknikler hastanın sağlık durumu, vücut kitle indeksi ve cerrahın inisiyatifine bağlı olarak belirlenir. Tekniğin belirlenmesinin ardından steril ortamda uygulama gerçekleştirilir.
Sağlık sorunlarından kurtulmaları için gastric bypass ameliyatı önerilen kişiler için uygun tahlil ve tetkiklerin yapılması gerekir. Bu sayede ameliyatın yapılmasına engel durumun olup olmadığı anlaşılır. Yapılan incelemelerde olumsuz durumla karşılaşılırsa ameliyattan vazgeçilir.
Tetkiklerde olumsuz durumla karşılaşmaya kişilerin ameliyatına karar verilir. Ameliyat tarihi verilmişse en az 10 saat önceden aç kalmaları istenir. Ayrıca bu kişilerin suda tüketmemeleri gerekir.
Gastric bypass ameliyatı sonrasında iyileşme süreci önemlidir. Bu sürecin başarılı şekilde atlatılması için hastaların dikkat etmeleri gereken durumlar vardır. Bu durumlar;
o Ameliyat olan kişilerin hastanede ortalama 4 gün kalmaları gerekir.
o Hastaların hastaneden ayrılması için doktor onayını almaları gerekir.
o Ameliyat olan kişilerin 1,5 ay boyunca ağır yük kaldırmamaya özen göstermeleri gerekir.
o Hastaların doktor tarafından hazırlanan beslenme programına uymaları gerekir.
o Gastric bypass araç kullanmada sıkıntılar yaşanmasına neden olur. Bu nedenle yaklaşık 2 hafta araç kullanmaya dikkat edilmelidir.
o Ameliyattan sonra ise dönüş süresinin 3-4 hafta olmasına özen gösterilmelidir. Bu süre işin ağırlığına bağlı olarak 2 ay ve üzerinde olabilir.
Bunlar dışında doktor tarafından ameliyat sonrasında ilaç verilmişse bu ilaçların önerilen sürece kullanılması gerekir. Böylelikle ağrı, enfeksiyon ve diğer yan etkilere karşı önlem alınmış olur.
Lorem Ipsum pasajlarının birçok çeşitlemesi vardır. Ancak bunların büyük bir çoğunluğu mizah katılarak veya rastgele sözcükler eklenerek değiştirilmişlerdir.